In atentia jurnalistilor de la Click.ro, evz.ro, realitatea.net, bzi.ro

20Dragi colegi,

Puteti considera randurile urmatoare ca un drept la replica, desi intentia mea este doar de a face putin lumina in seria de articole in care se diseca pe langa viata mea personala si cea profesionala, facandu-se o serie de asociatii care ar putea fi considerate, cel putin jignitoare si mai ales partinitoare.

Cel mai recent exemplu este preluarea trunchiata a unui articol aparut in Reading Post saptamanile trecute. Fara indoiala ca s-ar putea aduce in discutie atat drepturile legale de a prelua fotografii particulare si materiale publicate fara a avea consimtamantul meu si al posesorilor de copyright ( nici institutia bancara care a avizat aparitia articolului din ziarul britanic si nici publicatia respectiva nu si-au dat acordul pentru preluarea informatiei si a fotografiei asa cum este legal). Fara indoiala ca s-ar putea vorbi si despre traducerea tendentioasa a variantei originale in limba engleza ca si asocierea unor informatii legate de pozitia mea in institutia bancara si cea din TVR. Si tot fara indoiala s-ar putea discuta si scopul publicarii unor asemenea informatii, intr-o serie de “mondenitati” care nu isi propun sa informeze ci sa contureze o imagine negativa .

In acest moment insa nu o sa ma refer la aspectul legal al articolului respectiv ; el va fi abordat intr-un alt context si sub o forma oficiala. O sa incerc sa aduc o serie de lamuriri pe care Dv., ca jurnalisti, le-ati fi putu obtine daca respectati, asa cum unul dintre comentatorii articolul preciza, regula “verificarii din 3 surse a informatiei”:

 • pozitia mea in filiala institutie bancare la care lucrez este “customer adviser coordinator” fiind leader-ul echipei respective. Fisa postului ne plaseaza in pozitia de prim punct de contact intre clientii bancii si restul echipei; asta inseamna ca noi decidem unde trebuie indrumat clientul pe baza unor informatii extrem de precise si complexe legate de toate procedurile bancare. Este un concept nou, lansat anul trecut si care bucurandu-se de succes a fost adoptat si de alte banci din Marea Britanie. Expresia “meet and greeter” a fost preferata in locul unor termenii seci si consumatori de spatiu.Traducerea adoptata de Dv. este clar partinitoare si as indrazni sa spun jignitoare pentru efortul meu si al colegilor de echipa. Sunt mandru de ceea ce fac, de colegii mai, de evolutia mea de la intrarea in sectorul bancar in urma cu 6 luni si mai ales de faptul ca “povestea” a reusit sa sparga monotonia stirilor de loc magulitoare legate de romani si Romania in media britanica
 • informatia legata de actuala mea pozitie in TVR este si ea tendentioasa, mai ales in contextul recentului proces de evaluare si restructurare, subminand indirect si eforturile actualei echipe manageriale de a relansa ideea de Televiziune Nationala. Salariul pe care il detin, sub 450 de euro lunar ( sunt convins ca puteti afla valoare exacta contactand Biroul de Presa al TVR), a rezultat in urma unei activitati de peste 20 de ani in Dorbantilor 191 si de emisiunile produse in ultimii ani; in perioada 2008-2010 am prezentat si realizat 3 emisiuni saptamanale: doua in direct ( Leomania pe TVR1 si Ro-air pe TV International) si una inregistrata ( Reteta pentru silueta pe TVR1). Incepand cu toamna anului 2010 am semnat in calitate de realizator si prezentator, iar din ianuarie 2012 in calitate de realizator emisiunea “Lozul cel Mare” cu difuzare bi-saptamanala pe TVR1. La toate acestea se adauga si participarile ocazionale in programe speciale produse de TVR. Dupa definitivarea procesului de selectie din TVR am inaintat noi echipe manageriale o serie de proiecte care urmeaza a fi analizate si, eventual puse in practica. Nu exista nici o mentiune in regulamentele interioare legate de domiciliul meu ca producator; detin posibilitatile financiare si fizice dar si flexibilitatea programului de a acoperi cele 40 de ore saptamanale de activitate in cadrul TVR la nivelul cerintelor de calitate profesionala si disciplina, atat de necesare, instituite de noua echipa manageriala. Iata de ce consider tendentioasa alaturarea activitatii mele, rezultatului selectiei si echipa manageriala din TVR.

Desi am refuzat sa am orice reactie la publicarea anterioara a unor fotografii si informatii personale, descarcate ilegal, fara acordul meu si a altor persoane din anturajul meu, mi-am luat libertatea de a va rapi din timpul pe care-l aveti la dispozitie solicitandu-va exprimarea unei decente si a unui profesionalism care teoretic sunt legate de meseria pe care o practicati si de publicatia Dv. Nu ma intereseaza sa fiu unul dintre personajele care merita atentia Dv., nu ma intereseaza sa mediatizez aspecte legate de viata mea personala sau profesionala, nu ma onoreaza asocierea mea cu comentarii tendentioase si de prost gust, nu doresc sa ma transform intr-un mijloc de denigrare a unei institutii si a unor profesionisti pe care ii respect si in care, pana la proba contrarie, cred. In cazul in care considerati ca asemenea stiri sunt importante as ramane dator daca m-ati contacta ( asa cum a facut Antena 1 prin corespondentul ei la Londra) si am lua aceasta decizie impreuna. Metoda “copy and paste cu tonuri personale” nu tine de un mod serios si profesionist de a face jurnalism.

Este o rugaminte pe care as ramane dator sa o respectati, inainte de a migra spre o zona mult mai oficiala.

Cu multumiri pentru timpul acordat si salutari colegiale

Leonard Miron

~ by Leonard69 on February 12, 2013.

4 Responses to “In atentia jurnalistilor de la Click.ro, evz.ro, realitatea.net, bzi.ro”

 1. Draga Leonard Miron,

  felicitari pentru mesajul adresat jurnalistilor! Fie ca si in presa romana sa revina normalitatea!

  Salutari din Germania!
  Calin

 2. Rubrica ar trebui schimbata cu “TV & I” inafara de asta ai respectul meu.

 3. Buna Leonard, sper sa poti vedea numele meu si adresa de mail, rog mult da-mi si mie un semn, am scris si pe pagina ta de facebook, imi doresc din suflet sa te vad, chiar daca timpul s-a pus intre noi simt ca imi pierd radacinile, nu mai am nimic – nu stiu daca sti, parintii au plecat in canada, sora idem, incerc sa ma uit dupa cunoscuti dar toti sunt muti. de la unchiul tau mai mic, cosmin

 4. Felicitari pentru demers! Daca majoritatea romanilor ar proceda in acest sens multe lucruri s-ar schimba in societatea romaneasca..dar mai e mult pana departe. Sper sa publicati si rezultatul demersurilor legale impotriva lor.

  MULTA BAFTA!

  p.s. sper sa fie trasi la raspundere cei care incalca toare regulile bunului simt in primul rand, iar apoi legile de copyright. Dar cancanismele de la noi nu au niciun Dumnezeu, iar pana lumea ii citeste si mai grav da banii pe asa ceva nu se vor opri..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: