MAI BINE UN YODLER DECAT UN BRAULET DE TELEORMAN
Selectia Nationala EUROVISION 2017 – pas cu pas, grimasa cu grimasa
In mai toate tarile cu “scaun la cap” Eurovision-ul a incetat de mult sa fie o miza … este un eveniment, un program TV sauchiar istorie (care intre noi fie vorba, s-a oprit undeva pe la inceputul anilor ’90). Tocmai de aceea unii membrii EBU plaseaza competitia cantecului european in lista cu “rele necesare”: nu cheltuim mult, facem audienta bunicica si oricum nimeni nu isi aduce aminte de melodia sau castigatorul de anul trecut.
Exista insa tari pentru care Eurovision-ul e o drama nationala cu repetitie in care se investesc bani, energii, orgolii, pasiuni, incrancenari. E clar ca Rusia vrea sa dea peste bot Ucrainei, este evident ca tarile din partea asiatica a fostei URSS vor sa arate ca pot si mai ales ca au cu ce, iar San Marino se bucura ca se mai arata si harta tarii la televizor pe plan European.
Romania se incadreaza in ultima categorie. Sa fim sinceri un mare procentaj de telespectatori tricolori nu prea stiu mare lucru despre Festivalul Cantecului European, dar cu totii am cerut doliu national cand, pe buna dreptate, am fost suspendati din competitie anul trecut. Nu e un secret pentru nimeni ca organizatorul, Televiziunea Romana, sta tare prost, borderline dezastruos, cu banii; dar in loc sa facem ca BBC-ul, o singura transmisie TV, de vreo 60-70 de minute cu 5 melodii, in Dorbanilor 191 se organizeaza selectii peste preselectii, emisiuni dupa emisiuni, de parca scopul actual al institutiei este sa-si umple spatiu de emisie. Nu conteaza cu ce, sigla de Eurovision sa aiba!
Si uite asa duminica seara am vazut editia 2017 a travaliului lumii muzicala autohtone pentru a urca pe scena de la Kiev si a sta acolo macar pana la finala.
Juriul de anul acesta a avut mult de munca; nu neaparat din cazua numarului mare de piese inscrise ci multumita alambicatul algoritm al alegerii melodiei care ne reprezinta la Kiev. Mult zgomot pentru nimic asa cum va demonstra rezultatul. Juratii: Paula Seling, Luminiţa Anghel, Ovi Jacobsen, Adrian Romcescu şi Andrei Tudor sunt oamenii cu greutate in tot ceea ce inseamna fenomenul Festivalului Cantecului European. Paula si Luminita, lasand la o parte vocile uriase si scorurile din anii precedenti, puteau gasi concurentii cu “fata” de scena de la Kiev care pot sustine o partitura live sub enorma presiune a emotiilor. Adrian Romcescu şi Andrei Tudor fac parte din doua generatii de compozitori diferite si impreuna puteau identifica melodia care sa ne duca macar in finala. Iar Ovi era perfect ca al 5-lea membru al juriului in cazul in care exista un balotaj.
Deci atuurile pentru o alegere buna existau…rezultatul insa…o fi vorba de o alta ordonanta in si bemol data in buza noptii? Dar sa nu anticipam…
M-am bucurat grozav de locatia aleasa pentru finala de duminica. Atunci cand nu ai un buget generos si decat sa risti sa ai pe scena un partid politic, chiar daca il ai in culise (va aduceti aminte de scena de anul trecut cu primarul de la Baia Mare care in timpul ceremoniei de anuntare a castigatorului isi salute prietenul cu restaurant din Spania?) studioul TVR creaza perimetru unui show perfect.
Si asa a si fost. Fara artificii de décor dar cu o lumina si un sunet de zile mari, cu miscari de camera si taieturi moderne si interesante si cu o dinamica ce te tintuie pe scaun Selectia Nationala Eurovision 2017 a fost fara indoiala cea mai buna din ultimii ani. Poate cineva, acolo sus…sau jos…va realiza saptamana asta ce profesionisti adevarati sunt in Dorbantilor 191 si ca daca tot trebuie sa reduce personalul ar fi bine sa incepi de prin birouri si nu de prin studiouri. Aurel Badea a demonstrate a fi la inlatime, chiar mai sus decat realizarile sale tv precedente si daca m-ar intreba cineva, pentru selectia de la anul as vedea un mega show, cu buget restrans, bazat pe lumini de exceptie, sunet de tinuta si creierele lui Aurel Badea si Dan Manoliu. Dar cum nu ma intreaba nimeni, mai bine tac!
Momentul de deschidere cu cei de la SuperChill a fost interesant si o idee buna pentru un inceput de emisie.Cred ca singurul lucru care ma deranja era scena cam mica si impresia ca trupa pregatise si repetase momentul pentru un spatiu mult mai generos.
Sa-i pui pe finalisti sa cante…ok, mimeze, melodii eurovizionistice din anii trecuti, a fost un risc asumat si un esec anuntat. Ideea lansata prin anii 90’ la o selectie nationala a beficiat atunci de voci adevarate: Monica Anghel, Dan Bitman, Luminita Anghel, Loredana Groza. Anul acesta, minutele dureroase cand am fost fortat sa ascult cantece care-mi plac masacrate cu gratie si A-muzicalitate de majoritatea finalistilor, mi-a dat numai sansa sa realizez din prima, cine are si cine nu are voce. MAXIM, Ana Maria, Mihai voi faceti parte din lista exceptiilor. Si asa, ca cireasa pe tort sau ca sarea pe rana deschisa, cei trei prezentatori au disecat fara anestezia melodia cantata de Toto Cutugno in 1990, Insieme. Dar ma rog, de la ei nu poti avea nici o pretentie, nu sunt cantareti…in adevaratul sens al cuvantului.
Prezentatorii…da…formula obisnuita: 3 pentru a acoperi spatiul scenei si eventual al camerei verzi. Datorita sau din cauza, depinde cum vreti, orgoliului pe scena a incaput numai un prezentator si inghesiuala s-a marcat backstage.
Iuliana Tudor este o prezenta nelipsita de pe ecranele TVR. Si nu stiu neaparat daca este un lucru bun. Mi-au trebuit minute bune sa realizez ca al treilea prezentator este Iuliana Tudor. A fost si greu cu look-ul jumatate Anca Turcasiu la Mamaia 80’, jumatate Ramona Badescu la OTV langa Pepe. Pana la urma am realizat ca este “TVR sweetheart” care , pentru urmatoarele minute va demonstrate, INCA O DATA, ce inventie genial este ingineria genetica pentru TVR, combinand Andreea Marin cu Iuliana Marciuc. dar lasand la o parte lucrurile bune din cele doua vedete-stem TV. Iuliana este un prezentator bun, constant bun, constant indiferent daca prezinta “O data-n viata”, spectacolul aniversar Craiul Muntilor, Eurovision sau un bal popular al primariei, indoor sau outdoor. Poate o singura, minuscula critica: data viitoare poate rogi pe cineva Iuliana, sa iti scrie pe promter si dialogurile “libere” cu publicul. Modelul tau, “Zana Surprizelor”, era excelenta de la un cap la altul, inclusive la discutiile “out of script”. In alta ordine de idei, ideea cu dialoguri in si cu publicul suna asa ca venita pe filiera Marina Almasan, program de vacanta 1990+. Revenind la Iuliana, cineva m-a intrebat de ce naiba a acceptat sa prezinte selectia nationala 2017. Explicatia e simpla: Andreea Marin se reintoarce in forta pe micile ecrane la ProTV si Iuliana trebuie sa traga tare pe ultima suta de metri. Cand ai de ales intre copie si original, optiunea va fi evidenta, nu?
Dan Helciug a fost o alta surpriza. Initial, vizionand celalate emisiuni dedicate Eurovision 2017 ma gandeam ca producatorii se vor trezi si vor gasi un om potrivit la locul potrivit. Dan este , sau mai bine spus, a fost excelent prezentand emisiuni pe plaja sau pentru animalute. In 2017 numai un DAN este tolerat maltratand mai mult isteric decat rock un microfon: si Acela are un alt nume de familie.Iar epigonia se numeste Liviu Varciu, deci posturile sunt ocupate! Lucrurile s-au lamurit cand am vazut pe ecran reclama de la farmacia sponsor: cum Adrian Enache era ocupat cu un botez, Dan Helciug putea fi confundat cu respectivul daca era filmat cu drona. Din pacate unele cadre erau destul de apropiate si devenea necesara reclama cu farmacia si inima pentru cei mai slabi de inger. Cat despre intrebari si dialogurile cu finalistii din Camera Verde, parca imi aduc aminte de dialogurile exceptionale si intrebarile profunde ale lui Dan pe vremea cand prezenta emisiunea “Arca lui Noe”
Cu Ioana Voicu nu am prea fost amabil la editia din 2016. Dar am avut motive serioase. Anul acesta insa, si iau in calcul si prestatia de la Beraria H cu cateva saptamani in urma, Ioana a crescut foarte mult. Era de acolo, uneori, chiar daca nu foarte des, stia ce si cand sa intrebe. Parea ca stie de ce tine microfonul in mana si, spre deosebire de anul trecut era mai putin preocupata de propria prezenta si mai mult de rolul ei in programul respectiv. Si vocea parea lucrata…contrastand cu vocia care zgarie membrana difuzorului de pe scena iar prezenta ei eleganta dar cu picioarele pe pamant m-a cucerit. Stau si ma gandesc cat de greu i-a fost Ioanei sa accepte locul de vioara a doua. Cat de greu i-a fost sa se imbrace, sa se macheze si sa-si aranjeze parul potrivit potrivit cu pozitia ei de diva secunda. Stai linistita Ioana, nu a reusit. S-a vazut clar prezenta in spectacol a doua generatii diferite iar tu ai fost proaspata si, uimitor de buna.
Laura si mai nu stiu cum transmite live din Piata Universitatii. Evident ca centrul atentiei era in Piata Victoriei in acea seara dar TVRPSD s-a gandit ca muzical poate devia atentia de la o piata la alta…ca la piata nu? La prima interventie 6 spectatori… si unul in drum spre Piata Victoriei. La urmatoarea interventie … s-a decis sa nu mai existe o a doua legatura directa. Cine a platit pentru idee?
Filmuletele de prezentare ale concurentilor pareau facute de alta echipa. Ori poate explicatia este ca au fost facute pe reteta “budget free. Nu tu idee, nu tu imagine, nu tu concept doar concurentii adresandu-se unei categorii de telespectatori care au probleme cu intelesul mesajului melodiei respective.
Sa trecem insa la concurenti:
- ANA MARIA MIRICA – Spune-mi tu
A inceput seara in forta. O voce puternica, o melodie bine definita care insa e clar, ca dupa ghinionul de anul trecut, asa, din superstitie, nu va atrage prea multi votanti din partea publicului. Dar melodia este mult peste nivelul general al selectiei nationale 2017 iar Ana Maria sustine cu brio si cu ajutorul excelent al luminilor si miscarilor de camera o melodie puternica. Chiar daca imi aduce aminte de prestatia “Crno i belo” din 2012 a reprezenantei Macedoniei, Kalipoi.
2. ILINCA si ALEX FLOREA – Yodel it
Linia dintre original si ridicol este extrem de fina. Un amestec de hip-hop, rock, disco si … yodel, chiar daca este greu de digerat, poate trece ca o curiozitate, cu conditia ca vocile sa fie exceptionale. Si aici a scrantit-o melodia cu numarul 2 in concurs. Poate ca, asa ciudata si inedita cum e, ar avea o sansa sa isi gaseasca un loc in clasamentul final de la Kiev. Cu o singura conditie: eliminarea franzelelor vocale! Cred ca in seara finalei de la Bucuresti cei doi au batul recordul la falseuri si scapari de voce si sa fiu sincer nu stiu cum microfoanele ucrainiene ar rezista la asemenea zgarieturi vocale, mai ales in partitura masculina. Dar, cum ceea ce e ciudat place, nu m-ar mira sa ii vad sus si in clasamentul final
3. EDUARD SANTHA – Wild child
A fost momentul in care m-a luat prima durere de cap. Melodia parea a fi o “pretiozitate sonora” compusa de irlandezi cand nu mai vroiau sa castige Eurovizionul pentru a patra oara consecutiv. Chiar daca refrenul m-a prins de cateva ori, strofa, prezenta scenic si coregrafia din background m-au facut sa intind mana dupa flaconul cu antinevralgice sau paharul cu vodca…in proportie 1:1. Mediocru spre cacofonie. Sper ca traditionalul “fish and chips” ii iese mai bine lui Eduard decat Eurovizionul.
4. Xandra – Walk on by
O melodie surprinzator de buna. Nu stiu cum suna vocea Xandrei in realitate la un microfon non-TVR-ist. In seara finalei am senzatia ca mai lipseste ceva, un zvac, putina forta, asa pe masura partiturei muzicale. Rezultatul a fost o prestatie bunicica, dar, care a sters rapid initiala speranta ca ceea ce urmeaza poate fi o varianta mioritica a maltezei Chiara. Asta nu ma opreste sa ma intreb, gandindu-ma la intrebarea lui Helciug, daca el a ascultat-o vreodata pe Adele?
5. MIHAI TRAISTARIU – I won’t surrender
Inainte de a asculta melodia mi-au dat lacrimile la bucuria Iulianei Tudor cand a descoperit ca oamenii mai si citesc. Da, intr-adevar unii mai fac si altceva decat bluzite, buzite si codite, fata mamii!. Back to business o stim cu totii: Mihai are o vocea mare. O stim cu totii: melodiile lui sunt bune si foarte bune. Dar mai stim cu totii ca Mihai nu este o persoana cu care se lucreaza usor…dupa ce i-a calcat pe bataturi pe organizatori la Baia Mare anul trecut a avut …curaj sa se intoarca pe scena in 2017. Rezultatul: cred ca o noua pozitie 2 pentru o melodie care are stofa si voce pentru Festivalul Cantecului European.
6. MAXIM – Adu-ti aminte
O sansa se mergem fara emotii in finala de la Kiev din preselectie. O melodie frumos construita, voci inspirat armonizate, plus ideea de a aduce filonul folcloric in competitie mi-au placut. Chiar daca Luna lui Taxi nu a spart clasamentul in vremea ei, cei de la Maxim ar avea sanse, melodia lui Sana alunecand frumos spre modern. Si cu siguranta pana la finala ucrainiana imperfectiunile vocale se vor netezi.
7. Tavi Cholen & Emma – We own the night
O melodie care suna familiar…bine si familiar. Atat de familiar incat nu imi pot aduce aminte numele original. Interpretarea este un fel de “Frumoasa si Vocea”. Emma este frumoasa foc iar Tavi, nu mai era un secret pentru nimeni, aduce vocea in cuplu. O excelenta melodie pentru partea superioara a clasamentului. A, si apropos, mi-am adus aminte de unde venea infuzia de sunete din refren care imi placea: Journey-Dont Stop Believing
8. INSTINCT – Petale
Puteti da cu pietre, dar melodia este una dintre preferatele mele.Ba chiar asta e cantecul pe care il vad sub steagul Romaniei la Kiev si chiar in primele 5 poate. Imi place cum creste melodia si cum vocile se impletesc extrem de delicat si cu efect maxim. Daca elimini miscarea scenic ciudata, tatuajele false de prost gust…ale lui….asta poate fi o melodie care la Kiev sa ne dea batai de cap ca putem aduce finala 2018 la Bucuresti, sau Craiova daca asa vrea PSD-ul.
9. RAMONA NERA – Save me
O melodie destul de moderna, cantata binisor si cu o monotonie si previzibilitate tolerabila. Din pacate nici, inca o data in show-ul de duminica, luminile extraordinare si bustul impresionant al Ramonei nu au putut salva produsul final.
10. CRISTINA VASIU – Set the skies on fire
Ultima finalista ar fi fost cu siguranta o potentiala reprezentanta a Islandei la Kiev. Constructia melodiei seaman cu produsele venite din tara gheizerelor in ultimii ani. Evident islandezi ar renunta la rochie, la coafura de botez, la machiajul din alt film si evident si la voce. Ar pastra melodia si cred ca ar fura de la TVR decupajul si backing-ul vocal.
Si uite asa s-a terminat concursul. Cu o strambatura punctata de o prezentare, sau invers, Dan Helciug a anuntat o surpriza in 2017 la Kiev: reprezentantanta Elvetiei este romanca: Timebelle – Apollo. Se vede…iar ca Elvetia ramane sa viseze la anul in care Celin Dion castiga trofeul pentru tara cantoanelor. Evident ca a urmat startul votului telefonic dupa o alta cascada de perle marca Helciug: “degete in aer”, “Romania butoneaza” si zambetul jenat/angelic al Ioanei din Camera Verde.
Iuliana Tudor face o baie de multime si prezinta invitatul special: The Arrival – un tribute ABBA.Trupa este, fara doar si poate, cel mai de success copycat al celebrilor suedezi. Cantand in toata lumea din 1995, de la sali arhipline la vase de croaziera si petreceri private au re-creat iluzia momentului asteptat de toti fanii muzicii pop: reintoarcerea pe scena a celor 4 magnifici care castigau Eurovisionul in 1974 la Brighton. Un show frumos cu costume, coregrafie, armonii care cu siguranta i-au facut pe fanii ABBA, si nu numai, sa danseze oriunde s-ar afla. Pana si Traian Basescu s-a lasat pacalit si intr-un stil inspirat de Donald Trump s-a apucat sa bombardeze siturile de socializare cu emotiile post-Waterloo. Poate era mai potrivita prezenta pentru o editie “O data-n viata” sau “Te cunosc de undeva” decat o finala a Selectiei Nationale Eurovision. Sau poate inca ne place sa bem Cico in loc de Fanta? Oricum cei 4 au fost cel mai aproape de performanta Eurovision-ul dintre toti cei care au urcat duminica pe scena. Pacat ca nu participa pentru Romania!
Au urmat in scena reprezentantii Moldovei la Kiev 2017. Poate, daca nu sunt foarte ocupati la anul, ii rugam sa vina prin lumea muzicala mioritica sa dea ceva lectii. Excelenta piesa si punere in scena. Spaniolul venit la Bucuresti reia linia curata cu baieti dulcici descoperiti de o strabunica a celebrului “X Factor” – “Operacion Triunfo”. Ascultand piesa fara sa ma uit la Manuel, am senzatia ca nici macar Romania nu va vota pentru Espana anul acesta.
Ultimele “2 minute de metri” (vorba lui Helciug) aduc isteria maxima a prezentatorului! Greu de suportat, nu din cauza emotiilor ci datorita incoerentei si decibelilor mai potriviti la Spitalul de Urgenta….”atmosfera ca de revelion” cum spune Helciug!
Excelenta ideea cu cresterea emotiilor si dezvaluirea primilor trei clasati. Pacat ca Iuliana nu a inteles ca nu era momentul ei de glorie ci al primilor 3 clasati.
Iar distrugerea sistematica a momentului culminant continua cu anuntarea marelui castigator. Oare nu s-a facut o sedinta de redactie inainte de emisiune sa i se explice Iulianei ca nu a castiga ea Miss Univers 1985, ci ca era doar un voice-over pentru un castigator al unei selectii nationale.
Din spatele divei fata lui Helciug spune totul. Daca mai gasiti inregistrarea de duminica uitati-va la schimbul de priviri dintre Ioana si Dan cand Anca-Iuliana-Ramona Tudor mentioneaza pentru a 100 oara titlul emisiunii din dotare “O data-n viata” (de parca am putea uita cum se numeste!). Merita sa faceti un GIF cu fetele celor doi.
Inainte de anuntul final inca o gluma proasta a lui Dan si o reactive pe masura a Iulianei. Noroc cu picioarele Ioanei care erau colosale!
Restul show-ului nu a mai contat. A fost un fel de “O data-n viata” (oops am luat si eu ticul verbal) masacrat de Iuliana care nici moarta sau transpirata nu lasa microfomul partenerilor de prezentare.
Noroc ca Ioana avea picoare COLOSALE!
Genericele au curs si uite asa am scapat de Eurovision obsesie nationala pentru inca un an!
Tragem linie si adunam:
- Ca show de televiziune productia TVR de duminica a demonstrate inca o data, desi nu cred ca mai era nevoie, ca are cu ce si are si cu cine. Important este sa le dai oamenilor ADEVARATI de televiziune incredere si mana libera. Excelent show! Bravo fostilor colegi din Dorobantilor 191.
- La capitolul prezentatori au trecut clasa Ioana (proaspata, fireasca si uneori cu o stangacie eleganta si fermecatoare) si Anca-Ramona-Andreea-Iuliana Tudor (care a fost omul potrivit, la locul potrivit, daca locul avea eticheta de “O data-n viata”). Dan, cu toata admiratia pe care o am pentru el ca om si artist, la capitolul prezentare de eveniment (de calibrul Eurovision, nu o petrecere pe plaja organizata de berea nu stiu care) mai are nevoie de ceva meditatii gen “la microfon se vorbeste nu se tipa”, “nu mai da din mana”, “ai slit frumos dar nu e nevoie sa-l faci public” si asa mai departe. Dar astea sunt rautati de “dinozaur”
- Ma gandesc la suferintele juriului care a trebuit sa asculte piese mult mai proaste (se poate asa ceva?) decat cele din finala. Nu stiu altii, dar eu dupa terminarea finalei am simtit nevoia se umplu casa cu vocea Paulei si Luminitei…asa ca spalare a pacatelor de telespectator.
- “Heidi & Peter” de Romania se vor plasa confortabil printe cantecele despre care se va VORBI la Kiev. Nu neaparat se va vota! Poate doar in conditiile in care echipa din spatele participarii noastre la Eurovision 2017 va aborda melodia exact asa cum este: ca pe o gluma. Poate doar asa sa ne auzim de doua ori pe scena din Ukraina.
Un amic strengar de pe Facebook spunea ca aici a fost mana lui Johannis, si de accea s-a votat pentru influente germanice din zona luetei. Sa fiu sincer musical, si nu numai prefer, sa ascult un yodler decat un braulet de Teleorman.
Mult success Ilinca si Alex la Kiev!